Niste sigurni odakle da počnete? Saznajte prvo šta je kopirajting i kako da ga savladate!

8 preporuka za stvaranje optimizovanog sadržaja

Saveti za SEO kopirajting

Ne tako davno, pisanje optimizovanog sadržaja za pretraživače se smatralo odvojenim od klasičnog kopirajtinga.

Internet je bio prepun sajtova niskog kvaliteta koji su se dobro rangirali u rezultatima pretrage koristeći manipulativne taktike poznatije kao black-hat.

Ove taktike su se uglavnom sastojale iz forsiranja ključnih reči u tekstu (keyword stuffing) i pravljenja takozvanih farmi linkova gde bi umreženi sajtovi linkovali jedni ka drugima zarad stvaranja lažnog autoriteta i popularnosti.

Onda je Google rešio da penalizuje ovu vrstu sajtova kako bi poboljšao kvalitet rezultata koje nudi korisnicima. Ovi „Google penali“ su dobili nadimke „Panda“,“Pingvin“, „Kolibri“ i „Golub“.

Saveti za SEO kopirajting nakon Pande

Prvi Panda se pojavio 2011. godine i posebno je uticao na sajtove sa tankim sadržajem koji je bio pisan da prevari pretraživače, umesto da zadovolji korisnike.

Nakon toga, SEO eksperti su shvatili da moraju da počnu da pišu za ljudska bića i stvaranje korisnog i vrednog sadržaja je postalo ključni deo njihove strategije.

Ali nisu sve tehnike odjednom zastarele. Potrebno je bilo prilagoditi ih novoj situaciji na terenu.

Slede 8 saveta za stvaranje optimizovanog sadržaja koje možete slobodno da primenjujete bez strahovanja od Google penala.

1. Optimizujte <h1> naslov

Naslovi su najvažniji delovi svakog teksta. Preporučujemo vam da pročitate naš tekst o tehnikama za pisanje efikasnih naslova.

Međutim, kod stvaranja sadržaja za sajtove, pisanje dobrih naslova treba kombinovati sa strateškim korišćenjem ključnih reči.

Glavni naslov se stavlja u <h1> tag i preporučuje se da svaka veb strana poseduje samo jedan ovaj element.

Podnaslovi prate logičan sled, stavljaju se u <h2>, <h3>, <h4>, <h5> i <h6> tagove i može ih biti više na jednoj stranici.

Trudite se da u <h1> naslovu uvek iskoristite bar jednu, najvažniju ključnu reč za koju želite da se vaš tekst rangira u rezultatima pretrage. Uvek kad je to moguće gledajte da ključnu reč postavite na samom početku naslova.

Ali ako se dvoumite između korišćenja ključne reči u naslovu i pisanja efikasnog naslova koji će privući pažnju čitaoca, izaberite drugu opciju. Na kraju krajeva, sadržaj pišete prvenstveno zbog čitaoca, a ako možete da iskoristite i ključne reči koje će vam pomoći pri rangiranju, to je dodatni bonus.

Iako je istraživanje ključnih reči i dalje jako bitan deo SEO kopirajtinga, fokus se sve više menja sa samih ključnih reči na nameru pretrage (search intent).

Zato se uvek trudite da razmišljate u pravcu načina na koji će korisnik tražiti neki pojam i koji je krajnji cilj pretrage. Onda mu pomozite da ispuni taj cilj.

2. Usavršite pisanje <title> taga

Dok je <h1> naslov teksta koji je vidljiv na veb stranci, <title> tag je naslov koji se prikazuje u rezultatima pretrage i ključan je za rangiranje. Samim tim zahteva veću pažnju iz ugla SEO-a.

Ovi tagovi su kratki – preporučuje se da budu između 50 i 60 karaktera uključujući razmake.

Glavna odlika dobrih <title> tagova je verodostojno opisivanje stranice na sažet način.

Prema jednom od vodećih autoriteta za SEO, sajtu Moz, najoptimalniji format za pisanje <title> tagova izgleda ovako:

Primarna ključna reč – Sekundarna ključna reč | Ime brenda

Ne morate se za svaku stranicu držati ove formule, ali je poželjno da vam glavna ključna reč bude blizu početka <title> taga.

Osim fokusiranja na ključne reči, razmislite o tome kako će korisnici reagovati na naslov u rezultatima pretrage. Pisanje naslova koji su primamljivi za korisnike povećava odnos broja klikova i prikaza (click-through rate ili CTR), što rezultira u više poseta vašem sajtu.

3. Ubacite poziv na delanje u meta description tag

Meta description tag definiše opis koji pretraživači prikazuju za vašu stranicu ispod naslova i URL-a u rezultatima pretrage.

Za ovaj tag je važno znati sledeće:

 • Ograničen je na oko 150 karaktera uključujući razmake
 • Ne utiče direktno na rangiranje
 • Ključne reči iz pretrage se prikazuju boldovane ako se nađu u opisu

Iako opis ne utiče direktno na rangiranje stranice, samim tim što se ključne reči prikazuju boldovane može da privuče pažnju korisnika.

Opis pruža dodatno objašnjenje o stranici i može da ubedi korisnika da klikne na rezultat. Zato je važno ubaciti poziv na delanje (call to action ili CTA) u opis i reći korisniku šta želite da uradi.

Čak i jednostavni CTA kao što je „Kliknite da saznate više!“ na kraju opisa može da poveća CTR rezultata i donese više poseta sajtu.

4. Optimizujte URL za pretraživače i ljude

Mnogi ljudi ne obraćaju pažnju na izgled URL-a stranice kad objave neki tekst, a on je itekako važan i za pretraživače i za ljude.

Ako pogledate ovaj članak, njegov <h1> tag je „8 preporuka za stvaranje optimizovanog sadržaja“, dok je URL „http://www.kopirajting.com/seo/stvaranje-optimizovanog-sadrzaja/“.

Primetili ste da smo zadržali samo reči za koje smo mislili da dovoljno dobro opisuju sadržaj stranice.

Izbacivanjem brojeva i manje važnih reči smo skratili URL i približili glavne ključne reči početku URL-a. Oba ova faktora su bitna za SEO.

Dugi URL-ovi su odsečeni u rezultatima pretrage. Uporedite ova dva primera za pretragu „optimizacija za pretraživače“:

Optimizacija URL-a za SEO

Kao što vidite, oba primera sadrže ključne reči iz pretrage u naslovu, ali samo se u drugom primeru ključne reči pojavljuju u prikazu URL-a.

Pošto se kao i kod meta description taga ključne reči u URL prikazu bolduju, mogu da privuku pažnju korisnika.

Osim toga, blizina ključne reči početku URL-a može da bude faktor za rangiranje.

5. Iskoristite moć slika

Upotreba slika je još jedna tehnika koja može da vam pomogne da zadovoljite i pretraživače i ljude.

Slike mogu da:

 1. Razbiju monotoniju teksta i korisniku poboljšaju doživljaj
 2. Ubede pretraživače da je sadržaj kvalitetan
 3. Donesu posete sajtu pojavom u rezultatima pretrage za slike

Slede par preporuka za optimizaciju slika za pretraživače.

Dajte fajlovima slika opisne nazive

Pošto pretraživači ne umeju da čitaju tekst sa slika, jedan od načina da im opišete vašu sliku je preko naziva fajlova.

Nikada ne dajte fajlu imena kao što su „slika1.jpg“, „untitled.jpg“ i slična. Pretraživači neće znati o čemu se radi u vašoj slici i neće je prikazivati u rezultatima.

Umesto toga, dajte im opisne nazive kao što su „kalemegdan-pogled.jpg“ ili „petrovaradinska-tvrdjava-zimi.jpg“.

Upotrebite alt atribut

Alt atribut je deo HTML taga za slike. Izgleda ovako:

<img alt="Saveti za SEO kopirajting" src="http://www.kopirajting.com/wp-content/uploads/2016/01/saveti-seo-kopirajting.jpg" >

Alt atribut definiše opis slike koji treba da se pojavi u slučaju da slika ne može da se prikaže pri poseti stranice. Pretraživači koriste ovaj atribut da bolje razumeju sadržaj slike.

Ako se slika koristi kao link ka nekoj stranici, onda alt atribut ima funkciju sličnu anchor tekstu (vidljivom tekstu na koji korisnici kliknu da bi posetili neki link).

Trudite se da ubacite ključne reči u alt atribut, ali budite verodostojni u opisivanju slike.

6. Pišite za ljude, ali ne zaboravite ključne reči

Svaki sadržaj koji objavite na sajtu treba da bude koristan i zanimljiv ljudima koji ga čitaju. Ali to ne znači da treba potpuno da zanemarite važnost ključnih reči.

Nema puno smisla trošiti vreme na stvaranje sadržaja koji niko ne traži. Zato je bitno početi proces istraživanjem ključnih reči.

Koristite alate kao što je Google-ov Planer ključnih reči da biste videli koliko ima mesečnih pretraga za temu kojom želite da se bavite. Onda strateški izaberite par ključnih reči sa najvećim brojem pretraga i najmanjom konkurencijom.

Fokusirajte se na fraze koje se sastoje od nekoliko reči (long-tail keywords) za koje ne postoji prejaka konkurencija. Ove fraze nije lako naći, ali ako se budete potrudili, skoro uvek ćete moći da nađete bar jednu dobru priliku.

Ako je konkurencija prejaka za svaku moguću frazu, razmislite o nekoj drugoj temi za sadržaj.

Iako gustina ključnih reči (keyword density) nije više toliko bitna za rangiranje, ipak nije na odmet držati se nekih od ovih pravila kad to ima smisla i ne narušava prirodni tok teksta:

 • Stavite najvažnije ključne reči pri samom početku teksta
 • Koristite sinonime za te ključne reči i povezane pojmove kroz tekst
 • Ubacite ključne reči u podnaslove
 • Boldujte najvažnije fraze
 • Ravnomerno rasporedite ključne reči po celom tekstu (bez preterivanja)

Danas su pretraživači mnogo pametniji nego što su bili pre nekoliko godina. Zato je važnije koristiti sinonime i povezane pojmove na dobar način nego to koliko ste puta iskoristili neku ključnu reč u tekstu.

7. Pišite dugačke i zanimljive tekstove

Osim ako već imate brend koji poseduje na stotine linkova sa autoritativnih sajtova, jedini način da se takmičite sa drugim konkurentnim sajtovima je stvaranjem sadržaja koji je bolji od njihovog.

To podrazumeva sadržaj koji je iscrpan i privlačan.

Važno je napomenuti da dužina teksta sama po sebi ništa ne znači. Ako je tekst dugačak a sastoji se iz opštih fraza, ponavljanja i netačnih informacija, nećete postići ništa.

Po nekim istraživanjima, rezultati u prvih 10 pozicija na Google-u u proseku imaju više od 2000 reči. Prve 3 pozicije imaju u proseku 2500.

Treba napomenuti da se ova dužina ne odnosi samo na sam članak, veći i na komentare i sav ostali tekst koji se nalazi na stranici.

8. Radite na internom linkovanju

Kad god je to moguće i ima smisla, linkujte ka ostalim stranicama na vašem sajtu.

Koristite ključne reči koje opisuju sadržaj linkovane stranice u anchor tekstu da biste pomogli pretraživačima da razumeju temu stranice.

Interni linkovi su važni jer raspoređuju autoritet sajta po stranicama. Stranica sa najviše internih linkova ka njoj se smatra najvažnijom, a to je najčešće početna stranica.

Kao i sa ključnim rečima u ostatku sadržaja, nemojte preterivati sa njima ni u anchor tekstu. Savetuje se da menjate ključne reči koje koristite u anchor tekstu da ne bi profil linkova za određenu stranicu izgledao neprirodno.

8 saveta za dobar početak

Ovih 8 saveta za SEO kopirajting predstavljaju smernice za početak bilo kakve optimizacije za pretraživače.

Same po sebi najčešće nisu dovoljne da bi se obezbedila dobra pozicija u rezultatima pretrage, ali predstavljaju njen preduslov.

Uz dobru kampanju građenja linkova i promocije sadržaja (outreach) možete postići trajan uspeh u rezultatima pretrage.

Da li se slažete sa ovim preporukama?

Ostavite komentar