Niste sigurni odakle da počnete? Saznajte prvo šta je kopirajting i kako da ga savladate!

Šta srpske vlasti mogu da nauče od Teksasa?

Šta srpska vlada može da nauči od Teksasa

Američka savezna država Teksas je tokom osamdesetih godina prošlog veka imala ozbiljan problem sa smećem pored puta.

Onda je pokrenula kampanju kojom je u roku od godinu dana smanjila smeće na putevima za 29%. Nakon pet godina, količina smeća se smanjila za neverovatnih 72%.

Danas Teksas ima duplo manju količinu smeća pored svojih puteva nego ostale savezne države koje su takođe vodile kampanje za dizanje svesti.

U čemu se sastojala tajna uspeha teksaške kampanje?

Neefikasni slogani

Osamdesetih godina država Teksas je trošila čak 25 miliona dolara godišnje na uklanjanje smeća pored puta.

U nastojanju da smanji troškove i poboljša ekološku situaciju, koristila je slogane kao što je „Molimo vas da ne bacate smeće“.

Ovi slogani su bili potpuni promašaj.

Onda je 1985. godine teksaško ministarstvo saobraćaja angažovalo Dan Syrek-a, istraživača iz Sankramenta, da osmisli novu strategiju.

Teksašani su buntovnici

Syrek je odmah shvatio da standardni slogani neće uticati na ljude koji su bili odgovorni za najveću količinu smeća na putevima. Njih jednostavno nije bilo briga za prirodu i ekologiju.

Istraživanja su pokazala da su najviše bacali smeće muškarci u starosti od 18 do 35 godina koji su vozili pikapove, voleli sport i slušali kantri muziku.

Njima nije bilo moguće racionalno objasniti zašto je bacanje smeća pored puta pogrešno. Statistika i argumenti o zaštiti životne sredine su bili gubljenje vremena.

Takođe, kampanja koja bi ciljala na njihov interes ili koja bi ih zastrašivala bi imala suprotan efekat. Tipični Teksašanin koji baca smeće ne mari puno za autoritet.

„Ne kači se sa Teksasom“

Onda je Syrek smislio nešto genijalno.

Shvatio je da mora da ubedi ciljnu grupu da ljudi kao što su oni ne bacaju smeće.

Pokrenuo je kampanju pod sloganom „Don’t mess with Texas“ („Ne kači se sa Teksasom“, gde mess takođe asocira na nered i prljavštinu).

U reklamnim spotovima su se pojavljivali teksaški igrači američkog fudbala, kauboji i kantri muzičari i svi su imali istu preteću poruku za one koji bacaju smeće: „Ne kači se sa Teksasom“.

Koja god zvezda da se pojavila u spotu, bila je tipično teksaška. Njihova poruka je bila da pravi teksašani ne bacaju smeće.

Od prljavog juga do najčistijih puteva

Kampanja je bila toliko efikasna da je teksaške puteve odjednom smestila među najčistije u Americi.

Vlasti su prvobitno planirale da uz kampanju ulože još dodatnih milion dolara da bi se zakoni efikasnije sprovodili. Međutim, kad su videli kakav uspeh je kampanja sama po sebi ostvarila, rešili su da dodatno ulaganje u sprovođenje zakona više nije bilo potrebno.

Tipičnog teksašanina od 18 do 35 godina više nije bilo potrebno zastrašivati kaznama. Deo njegovog identiteta je sad postalo nebacanje smeća.

Uspeh kampanje najbolje oslikava činjenica da ona još uvek traje pod istim sloganom 30 godina nakon prvog pojavljivanja.

Kakve pouke možemo da izvučemo?

U Srbiji je situacija sa smećem pored puta i divljim deponijama dosta loša. Ne samo da smeće i divlje deponije uništavaju prirodu i ruže okruženje, njihovo sporadično uklanjanje i čišćenje košta državu dosta novca.

Ali suprotno od Teksasa, kod nas ne postoje efikasne kampanje za dizanje svesti o potrebi da se smeće ne baca gde se stigne.

Lokalne samouprave su vodile kampanje sa bilbordima, ali one uglavnom koriste ustaljene i neefikasne slogane.

Sprovode se dobrovoljne akcije čišćenja i lokalne vlasti apeluju na ljude da promene svoje navike. Koliko su ove metode efikasne možemo da vidimo sami.

Da li bi situacija mogla da se preokrene u Srbiji kad bi gradovi vodili kampanje koje ciljaju na identitet stanovnika kao što je to bio slučaj sa Teksasom?

Da li bi slogani kao što su „Pravi Beograđani ne bacaju smeće na ulici“ smanjili „Gradskoj čistoći“ troškove i ulepšali grad?

Dok čekamo odgovor na ovo pitanje, ne bi bilo na odmet obavezati televizije sa nacionalnom frekvencijom da nekoliko puta u toku dana puštaju društveno korisne poruke.

Ostavite komentar